Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı:
Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı, Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü içerisinde yer alan bir lisans programıdır. Bu programın amacı, ilkokulda (1-4. Sınıflar) eğitim öğretim faaliyetlerini nitelikli şekilde yerine getirebilecek öğretmenler yetiştirmektir. Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı 4 yıllık lisans eğitimi vermektedir. Lisans programının temel amacı; ilkukullarda görev alacak Sınıf Öğretmeni adaylarına alanları ve öğretmenlik formasyonuyla ilgili temel bilgi, beceri ve davranış alışkanlıklarının kazandırılmasıdır. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı, 2547 sayılı kanun’un 2880 sayılı kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca 2011 tarihinde kurulmuştur.
Ayrıca 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne bağlı Sınıf Eğitimi Tezli Yüksek Lisans Programı açılmıştır.
Eğitim ve Öğretim:
Öğrencilere; Okuma – Yazma, Temel Vatandaşlık, Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Trafik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Bilişim Teknolojileri, Yabancı Dil, Sanat, Spor gibi pek çok alanda temel bilgi, beceri ve tutumları kazandırmak için çeşitli öğrenme ortamları hazırlanır. Öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenlenir, başarıları değerlendirilir ve başarıyı arttırıcı çalışmalar yapılır. Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı lisans programında; alan bilgisi, pedagojik formasyon, genel kültür ve uygulama derslerine yer verilmektedir. Ayrıca, öğrenciler seçmeli dersler de alabilmektedirler. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak yürütülmektedir. Programdaki kuramsal dersler teknoloji destekli ortamlarda verilmektedir. Uygulamalı dersler ise, Eğitim Fakültesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Uygulama İlköğretim Okulları işbirliği ile Uygulama Öğretim Elemanı veya Uygulama Öğretmeni gözetiminde gerçekleştirilmektedir.
Çalışma Alanları:
Mezunlar, resmi ve özel eğitim kurumlarının ilk dört yılında sınıf öğretmeni olarak çalışma olanağı bulabilirler. Bunun yanı sıra kendi alanlarında veya yan alanlarda lisansüstü çalışmalar yapıp üniversitelerde akademik kadrolarda görev alabilirler, MEB’ce yapılan müfettişlik sınavını kazananlar maarif müfettişi olarak çalışabilirler, etüt merkezlerinde görev yapabilirler.